Ľahká, chutná a svieža torta! Ak chcete prekvapiť niekoho napr. na narodeniny, odporúčam vyskúšať...
Korpus - okrúhly:
- 3 ks vajíčka
- 125 g cukor
- 1 PL aróma citrónová
- 75 g múka polohrubá
- 75 g múčka škrobová
- 2 čl prášok do pečiv
Náplň:
- 850 ml kompót ananásový /celé kolieska/
- 250 g mandarínky v konzerve
- 10 ks želatína plátková
- 1 ks kompót mangový
- 250 ml šťava ananásová
- 50 g cukor
- 300 ml jogurt biely
- 600 ml smotana na šľahanie
- 20 g lupienky mandľové
- 8 PL džem
Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Do nádobky pripravíme 3 vajíčka, 125 g
cukru, 3 lyžice horúcej vody a citrónovú arómu. Ušlaháme hustý bledý
krém. 75 g polohrubej múky, 75 g škrobovej múčky a kypriaci prášok
zmiešame a pridáme do vymiešaného krému. Do tortovej formy s priemerom
26 cm vložíme papier na pečenie, vlejeme piškotovú hmotu. Vyrovnáme vrch
cesta a šup do rúry. Pečieme cca 25 minút. Následne tortu vyberieme a
necháme vychladnúť.
Plátky ananásu a mandarínky necháme okvapkať. Zachytenú šťavu z ananásového kompótu - 250 ml využime na prípravu krému. Do taniera dáme 10 ks plátkovej želatíny, zalejeme vodou a necháme 10 minút namáčať. Medzitým do hrnca dáme ananásovú šťavu, 50 g cukru, polovičku mangového kompótu a postupne zohrievame. Po roztopení cukru rozmixujeme mango ponorným mixérom, a v horkom pyré rozpustíme aj vymačkanú želatínu.
Dáme želatínovu hmotu trocha vychladnúť. Medzitým pripravíme misu,misa
by mala mať tvar pologuľe a vrch rovnakej veľkosti ako naša tortová
forma. Vymažeme olejom a vložíme do nej potravinovú fóliu - ľahko potom
tortu vyklopíme. :)
Plátkami ananásu a s mandarínkami vyložíme misu...
Do vychladnutej želatínovej hmoty primiešame jogurt, vyšlahanú smotanu,
druhú polovicu mangového kompótu a mandarínky, ktoré nám zostali.
Polovičkou krému naplníme misu aby vznikla priehlbina.
Rozkrojíme piškotový korpus na 2 časti. 1 korpus vložíme do stredu torty
a 1 korpus bude na spodku torty. Natrieme džem na 1 polovicu korpusu,
pokrájame na 6-8 kusov aby sa ľahšie dalo vložiť do formy.
Priložíme
piškotové plátky do krému s džemom dospodu. Ľahko pritlačíme...
Na vrch nanesieme druhú polovicu krému a vyrovnáme. Priložíme druhý
piškotový plát, ľahko pritlačíme. Dáme stuhnúť do chladničky približne
na 4 hodiny.
Po stuhnutí kupolu vyklopíme na tanier, odstránime fóliu, dolný okraj
kupole ozdobíme pečenými mandlovými lupienkami/ mandlovými rezancami.
Na narodeninovú tortu môžete pridať aj sviečky...
Tortový rez vyzerá takto..... Mňam.. Prajem dobrú chuť!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára