10. 10. 2010

Ananásová kupola

Ľahká, chutná a svieža torta! Ak chcete prekvapiť niekoho napr. na narodeniny, odporúčam vyskúšať... 
Korpus - okrúhly:
  •  3 ks vajíčka
  •  125 g cukor
  •  1 PL aróma citrónová
  •  75 g múka polohrubá
  •  75 g múčka škrobová
  •  2 čl prášok do pečiv
Náplň:
  •  850 ml kompót ananásový /celé kolieska/
  •  250 g mandarínky v konzerve
  •  10 ks želatína plátková
  •  1 ks kompót mangový
  •  250 ml šťava ananásová
  •  50 g cukor
  •  300 ml jogurt biely
  •  600 ml smotana na šľahanie
  •  20 g lupienky mandľové
  •  8 PL džem
Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Do nádobky pripravíme 3 vajíčka, 125 g cukru, 3 lyžice horúcej vody a citrónovú arómu. Ušlaháme hustý bledý krém. 75 g polohrubej múky, 75 g škrobovej múčky a kypriaci prášok zmiešame a pridáme do vymiešaného krému. Do tortovej formy s priemerom 26 cm vložíme papier na pečenie, vlejeme piškotovú hmotu. Vyrovnáme vrch cesta a šup do rúry. Pečieme cca 25 minút. Následne tortu vyberieme a necháme vychladnúť.

 
Plátky ananásu a mandarínky necháme okvapkať. Zachytenú šťavu z ananásového kompótu - 250 ml využime na prípravu krému. Do taniera dáme 10 ks plátkovej želatíny, zalejeme vodou a necháme 10 minút namáčať. Medzitým do hrnca dáme ananásovú šťavu, 50 g cukru, polovičku mangového kompótu a postupne zohrievame. Po roztopení cukru rozmixujeme mango ponorným mixérom, a v horkom pyré rozpustíme aj vymačkanú želatínu.

Dáme želatínovu hmotu trocha vychladnúť. Medzitým pripravíme misu,misa by mala mať tvar pologuľe a vrch rovnakej veľkosti ako naša tortová forma. Vymažeme olejom a vložíme do nej potravinovú fóliu - ľahko potom tortu vyklopíme. :)
 
Plátkami ananásu a s mandarínkami vyložíme misu...
Do vychladnutej želatínovej hmoty primiešame jogurt, vyšlahanú smotanu, druhú polovicu mangového kompótu a mandarínky, ktoré nám zostali. Polovičkou krému naplníme misu aby vznikla priehlbina.

Rozkrojíme piškotový korpus na 2 časti. 1 korpus vložíme do stredu torty a 1 korpus bude na spodku torty. Natrieme džem na 1 polovicu korpusu, pokrájame na 6-8 kusov aby sa ľahšie dalo vložiť do formy.
 
Priložíme piškotové plátky do krému s džemom dospodu. Ľahko pritlačíme...

Na vrch nanesieme druhú polovicu krému a vyrovnáme. Priložíme druhý piškotový plát, ľahko pritlačíme. Dáme stuhnúť do chladničky približne na 4 hodiny.
Po stuhnutí kupolu vyklopíme na tanier, odstránime fóliu, dolný okraj kupole ozdobíme pečenými mandlovými lupienkami/ mandlovými rezancami.

Na narodeninovú tortu môžete pridať aj sviečky...

Tortový rez vyzerá takto..... Mňam.. Prajem dobrú chuť!


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára