Pavlovka - moja torta |
Kto máte radi šľahačku a veľa-veľa ovocia tak vyskúšajte pavlovovu tortu. Potrebných surovín na tortu je pomerne málo, a recept je jednoduchý.
SUROVINY na 1 tortu :
- bielka - 150 g ,cca zo 5 vajíčok (na obrázkoch vidíme 220 g)
- cukor - 300 g, vždy treba presne dvojnásobok množstva ako bielka (440 g)
- 1 ČL octu + 1ČL škrobovej múčky
- šľahačka, minimálne 2 a viac kelímkov (3 kelímkov po 250 g som použila)
- smotana fix, podľa počtu koľko šľahačky použijeme
Zo všetkého som mala viac lebo som pôvodne plánovala poschodovú tortu, ale nakoniec som z toho upustila z dosť jednoduchého dôvodu. Nemala som doma viac smotana fixu, a bez nej sa mi vyšľahaná sľahačka zdala trocha tekutá.
RADY:
1. bielky odporúčam počítať nie na počty ale na váhu. Každé vajíčko ma predsa inú váhu. Podľa mojich opakovaných meraní 1 priemerne vajíčko odhadujem cca na 50g, a 1 bielok cca na 30 g.
2. Cukru vždy dajme presne dvojnásobok, mám odskúšané, že pri tomto množstve vyšľahaný bielok bude dosť tuhý.
3. Bielky na tuho vyšľaháme buď nad parou, ale môj osvedčený recept je dať bielky s cukrom do mliečného hrnca. Hrniec má dvojité dno, ktorého spodok naplním vodou. Dám na sporák, nechám roztopiť cukor až potom šľahám mixérom. Vždy nasadím aj "pískatko" na hrniec. A naozaj keď začne pískať pena je tuhá.
4. Kúsok pred ukončením mixovania do hrnca treba pridať škrobovú múčku vymiešanú s octom.
POSTUP- Do mliečneho hrnca dám bielok a cukor. Po roztopení cukru vyšľaháme bielok mixérom. Tesne pred koncom pridám škrobovú múčku vymiešanú s octom.
- Na plech položíme papier na pečenie, a na papier vylejem vyšľahaný bielok. Upravím "cesto" do tvaru kruhu, aby tortový korpus vyzeral pekne. (raz som robila aj na celý plech v tvare obdĺžníka - čiže dá sa aj tak)
- POZOR! Počas pečenia cesto narastie do väčších rozmerov.
- Rúru vyhrejeme už počas mixovania na 150 stupňov. Do vyhriatej rúry vložime plech s korpusom a pečieme minimálne 1 hodinu. Po 1 hodine skontrolujeme či cesto je dosť upečené. Z vrchu musí byť suché ale vnútri korpusu aby bolo ako pena. Myslím si že na prvý pokus sa nemusí všetkým podariť. "Čím viac krát budete túto tortu piecť vždy sa priblížite viac k dokonalosti."
- Po vychladnutí korpusu môžeme cesto položiť na pekný podnos, dáme na cesto vyšľahanú šľahačku a ozdobíme podľa vlastnej fantázie rôznym ovocím.
Pavlovka - môj postup |
DOBRÚ CHUŤ !
PS. :
Skoro som zabudla recenziu môjho syna : "Bola vážne dobrá torta. Myslím si že dobre som vybral." Torta bola narodeninová, k prvému občianskemu preukazu.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára