26. 12. 2012

Roláda s pomarančovým krémom

Piškótové cestá patria medzi základné cestá a vieme z nich pripraviť celý rad výborných ľahkých zákuskov.
Roláda plnená s džemom je iste známa pre všetky gazdinky, ale roláda plnená s pudingom, pomarančovou šťavou a kúskami pomarančmi je ....mňam... dobrôtka.
Roláda s pomarančovým krémom
SUROVINY NA CESTO
  • 85 g hladkej múky
  • 40 g solamylu (škrobová múčka)
  • 5 vajíčok
  • 1 ML citrónovej šťavy
  • 150 g kryštálového cukru ( 70 +80)
  • práškový cukor na posypanie utierky
  • kôra s 2-3 pomarančov
POSTUP na cesto
  1. z 5 bielkov, do ktorých pridáme 1 malú lyžičku citrónovej šťavy vyšlaháme tuhý sneh, postupne pridáme aj 70 g cukru
  2. 5 žltkov s 2 polievkovými lyžicami vody, 80 g cukru, postrúhanú pomarančovú kôru vymiešame do peny
  3. Do žltkovej zmesi postupne pridáme múku a solamyl, a zľahka zamiešame aj tuhý sneh.
  4. Pripravíme plech s papierom na pečenie, hmotu rozotrieme na plech s papierom a v horúcej rúre pri 220 stupňov pečieme cca 8-10 minút.
  5. Medzitým pripravíme utierku, ktorú posypeme práškovým cukrom (cukor sa od horúceho cesta rozpustí a zabráni tomu aby sa cesto prilepilo). Upečený plát cesta preklopíme na pocukrovanú utierku, odstránime plech, stiahnime papier a hneď prikryjeme cesto ďalšou, navlhčenou utierkou a celé spolu stočíme. (navlhčená, vyžmýkaná utierka je dôležitá aby cesto nevyschlo a nelámalo sa). Roládu necháme vychladnúť.
SUROVINY NA KRÉM
  • 1 balíček vanilkového pudingu
  • 150 g masla/ margarínu
  • 100 g práškového cukru
  • 2 žltky
  • 3 dl pomarančovej šťavy/džús
  • 1-2 pomaranče, ošúpané, nakrájané na tenké plátky
POSTUP na krém/plnku
  1. Vymiešame pudingový prášok a 3 dl pomarančovej šťavy do hladka, varíme do zhustnutia.
  2. Trocha necháme zmes vychladnúť a pridáme maslo, cukor a 2 žltky.. všetko zmiešame do hladka
Roztočíme roládu, na plát natrieme krém, rovnomerne rozložíme kúsky pomaranča a pomocou kychynskej utierky plát znova pevne zrolujeme. Zabalíme do alobalu a uložime na 2-3 hodiny na chladné miesto.

Roládu natrime s marhuľovým lekvárom, a posypeme ju opráženými mandlovými lupienkami.
CHUTNÁ SKVELE, DOBRÚ CHUŤ!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára