Piškótové cestá patria medzi základné cestá a vieme z nich pripraviť celý rad výborných ľahkých zákuskov.
Roláda plnená s džemom je iste známa pre všetky gazdinky, ale roláda plnená s pudingom, pomarančovou šťavou a kúskami pomarančmi je ....mňam... dobrôtka.
Roláda s pomarančovým krémom |
- 85 g hladkej múky
- 40 g solamylu (škrobová múčka)
- 5 vajíčok
- 1 ML citrónovej šťavy
- 150 g kryštálového cukru ( 70 +80)
- práškový cukor na posypanie utierky
- kôra s 2-3 pomarančov
- z 5 bielkov, do ktorých pridáme 1 malú lyžičku citrónovej šťavy vyšlaháme tuhý sneh, postupne pridáme aj 70 g cukru
- 5 žltkov s 2 polievkovými lyžicami vody, 80 g cukru, postrúhanú pomarančovú kôru vymiešame do peny
- Do žltkovej zmesi postupne pridáme múku a solamyl, a zľahka zamiešame aj tuhý sneh.
- Pripravíme plech s papierom na pečenie, hmotu rozotrieme na plech s papierom a v horúcej rúre pri 220 stupňov pečieme cca 8-10 minút.
- Medzitým pripravíme utierku, ktorú posypeme práškovým cukrom (cukor sa od horúceho cesta rozpustí a zabráni tomu aby sa cesto prilepilo). Upečený plát cesta preklopíme na pocukrovanú utierku, odstránime plech, stiahnime papier a hneď prikryjeme cesto ďalšou, navlhčenou utierkou a celé spolu stočíme. (navlhčená, vyžmýkaná utierka je dôležitá aby cesto nevyschlo a nelámalo sa). Roládu necháme vychladnúť.
- 1 balíček vanilkového pudingu
- 150 g masla/ margarínu
- 100 g práškového cukru
- 2 žltky
- 3 dl pomarančovej šťavy/džús
- 1-2 pomaranče, ošúpané, nakrájané na tenké plátky
- Vymiešame pudingový prášok a 3 dl pomarančovej šťavy do hladka, varíme do zhustnutia.
- Trocha necháme zmes vychladnúť a pridáme maslo, cukor a 2 žltky.. všetko zmiešame do hladka
Roztočíme roládu, na plát natrieme krém, rovnomerne rozložíme kúsky pomaranča a pomocou kychynskej utierky plát znova pevne zrolujeme. Zabalíme do alobalu a uložime na 2-3 hodiny na chladné miesto.
Roládu natrime s marhuľovým lekvárom, a posypeme ju opráženými mandlovými lupienkami.
CHUTNÁ SKVELE, DOBRÚ CHUŤ!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára