19. 2. 2012

Jablčník z krehkého cesta


Suroviny na koláč:
  • 300 g hladkej múky
  • 130 g masla
  • 70 g tuku
  • 1 vajce a 1 žltok
  • vanilkový cukor
  • citrónová kôra
  • 1/2 balíka kypriaceho prášku
  • 2-3 PL sladkej smotany
Plnka:
  • 750 g jablka (mala som 1 zaváraninu strrúhaného jablka od mamy - 0,7 l pohár)
  • 70-100 g cukru
  • škorica
  1. Do hladkej múky pridáme cukor, kypriaci prášok, posekané maslo, štipku soli, žltok, vajce, citrónovú kôru,vanilkový cukor a cca 2-3 PL sladkej smotany. Vypracujeme hladké, spojené cesto.
  2. Rozdelíme cesto na 2 časti, a dáme na chvíľku do chladničky (20 minút).
  3. Pripravíme plnku, strúhané jablko zmiešame s cukrom, škoricou a môžeme pridať aj hrozienka.
  4. Dala som do plechu papier na pečenie, a na papier rozvaľkané cesto.
  5. Na cesto plnku, ktorú prikryjeme druhým dielom cesta. Kraje pritlačíme.
  6. Celý jablčník potrieme mliekom, popicháme povrch cesta vidličkou  a upečieme. Piekla som v predhriatej rúre na 180 stupňov cca 30-40 minút.
DOBRÚ CHUŤ!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára