Kvások
- 50 g droždia
- 1 káv. lyžička pr. cukru
- 1 dl vlažného mlieka
Drážďanská štôla |
- 500 g hladkej múky
- 1 vanilkový cukor, balíček
- 100 g práškového cukru
- 1 vajce
- 1/2 káv. lyžičky mletých klinčekov
- 1/2 káv. lyžičky mletej škorice
- 1/4 káv. lyžičky mletého muškátového orechu
- strúhaná citrónová kôra z 1 pomaranča a z 1 citróna
- 200 g roztopeného masla (Helia, Hera)
- štipka soli
- vlažné mlieko podľa potreby 1-2 dl
Všetky tie suroviny - okrem mlieka postupne pripravíme do misy. Pridáme nakoniec aj vykysnutý kvások, a vymiesime cesto. Cesto musí mať správnu konzistenciu, podľa toho pridáme/ nepridáme ďalšie mlieko. Ja som cesto miesila rukou, tak najlepšie vidím - cítim či cesto je vyhovujúce. Musí byť pekné , lesklé a nemôže sa lepiť na ruku.
Ak je cesto vymiešané, zakryjeme kuchynskou utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť na cca dvojnásobok objemu - cca 2- 3 hodiny.
Kandizované ovocie
- 100 g hrozienok (môžu byť pokropené rumom)
- 50 g kandizovanej citrónovej kôry
- 50 g kandizovanej pomarančovej kôry
Vykysnuté cesto som vyklopila z misy na dosku a vyvaľkala som z cesta obdlžník (cca 20-25 cm). Rovnomerne naň rozložíme hrozienka, citrónovú a pomarančovú kôru ( v pôvodnom recepte boli aj na hrubo nasekané mandle - 50 g, ja som vynechala) a dôkladne zamiesime.
Vytvoríme asi 15 x 25 cm obdlžník, v strede takto vyvaľkaného cesta stlačíme silno valček, aby sme mali v strede cesta jamku po dĺžke. Do tejto jamky zahneme cesto z jednej strany. Na oboch koncoch cesta hranou dlane urobíme akýsi hrboľ, aby získal koláč svôj charakteristický tvar.
Koláč položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť - cca 20-30 minút.
Medzitým zapneme rúru, teplota 180 stupňov. Pečieme koláč cca 50-55 minút.Na vrch upečeného koláča
- 75 g roztopeného masla
- 75 g práškového cukru
Drážďanská štôla - rez |
DOBRÚ CHUŤ!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára