Veniec z ružičkového kelu |
- 70- 80 ml mlieka
- 20 g droždia
Cesto
- 150 g múky
- 1 PL masla (helia, hera)
- štipka soli
- a vykysnutý kvások
Z horeuvedených prísad pripravíme cesto, ktoré na teplom mieste necháme vykysnúť. (Položila som umelohmotný hrniec s cestom na náš radiátor a behom hodiny cesto zdvojnásobilo svôj objem).
Veniec z r. kelu - zblízka |
- 250 g ružičkového kelu uvareného na mäkko
- 2 vajíčka
- 100 ml mlieka
- 1 PL detskej krupice
- 50 g oravskej slaninky - nakrájeného na tenké pásiky
- Zapekaciu misu vymastíme. Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 časti (2/3 + 1/3). 2/3 cesta vyvaľkáme na kruh a vložíme do formy tak aby sme zakryli aj boky misy.
- Na cesto položíme ružičkový kel, buď rozpolíme alebo aj celé ružičky.
- Zmiešame mlieko + vajíčka + krupicu, vidličkou vyšľaháme a vlejeme na ružičky.
- Z 1/3 cesta spravíme pletenec, ktorý namotáme okolo obvodu formy. - Cesto som rozdelila na 3 časti, vyšúľkala som 3 dlhé pásy, ktoré som zaplietla do "copu", trocha som ponaťahovala, aby bola dlhšia a zakryla mi skoro celý obvod.
- Na vrch takto pripraveného venca som položila tenké pásiky oravskej slaniny.
- Teraz už môžeme zapiecť všetko. 180 stupňov - a čas som nezaznamenala, ale určite to bol minimálne 30-40 minút.
Veniec z ružičkového kelu - rez |
DOBRÚ CHUŤ!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára