Ešte nedávno pri slove "cvikla" som len ohŕňala nosom, a odkladala som ju na okraj taniera. Zrazu prišla zmena - BUM.., a zistila som, že cviklu je možné nie len zavárať, ale aj variť a piecť, pripraviť z nej koláč, nápoj či nátierku. Dnes som vyskúšala cviklový koláč. Bola som prekvapená výsledkom, a môžem len odporučiť každému, fakt koláč je výborný.
|
Cviklový koláč |
Suroviny :
- 250 g cvikly
- 5 vajec
- 250 g kryštálováho cukru
- 75 g hladkej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- 3 lyžice kukuričného škrobu
- 250 g mletých mandlí (príp. orechov)
- maslo + strúhanka na pekáč
Na plnku
- 80 g krystálového cukru
- 250 g tvarohu
- 125 g smotanového syra (Philadelpfia -1 balík)
- 2 balíčky vanilkového cukru
Postup
- Pripravíme cesto : Žĺtky s kryštálovým cukrom vymiešame do hustej peny, primiešame múku s kypriacim práškom a kukuričný škrob. Potom pridáme najemno nastrúhanú cviklu, pomleté mandle a dôkladne premiešame. Nakoniec zapracujeme do cesta z bielkov vyšlahaný tuhý sneh.
- Rúru vyhrejeme na 180 stupňov. Pekáč vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Cesto rozotreme do formy, ktorú vložíme do rúry a pečieme asi 1 hodinu. Špajdlou vyskúšame, či je cesto dostatočne upečené.
- Pripravíme plnku: Tvaroh, smotanový syr, vanilkový cukor a kyrštálový cukor spolu dohladka vymiešame. Plnku natreme na vychladnuté cesto a odložíme do chladu stuhnúť. Koláč môžeme ozdobiť kolieskami cvikly, alebo podľa vlastnej fantázie. Ja som zvolila drobné červené cukríčky.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára