26. 12. 2012

Babičkine linecké koláčiky

Linecké pečivo je najväčšia vianočná klasika! Základný recept obsahuje 3 najdôležitejšie suroviny - hladkú múku, maslo a cukor, a to v pomere 3 diely múky, 2 diely masla a 1 diel cukru. Chuť lineckého pečiva môžeme vylepšiť džemom, rôznymi plnkami a polevami.
Moje osvedčené cesto je:
Babičkine linecké koláčiky
SUROVINY
  • 300 g hladkej múky
  • 200 g masla (helia/hera)
  • 100 g práškového cukru
  • 1 žltok
  • 1 balík vanilkového cukru
  • 1 malá lyžička pomarančovej kôry
  • 1 malá lyžička prášok do pečiva
  • 1/2 malá lyžička škorica
  • štipka ďumbiera
Linecké koláčiky - Detail
Všetko spolu pomiešame (maslo by mal byť studené - ja vyberiem maslo z chladničky a cez strúhadlo postrúham do múky), cesto miešam rukou, a keď je ako jeden celok zabalím do alobalu a odložím do chladničky cca na 1-2 hodiny. Po uplynutí 1 hodiny vyberiem, vyvaľkám na cca 1 cm hrúbku a vykrájam kruhy (1/2 celé kruhy + 1/2 kruhy s dierou v strede)
Pečiem na 180 C cca 10-12 minút.
Odložím upečené kruhy a po niekoľkých dní ich zlepujem spolu. Používam malinový alebo marhuľový lekvár.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára