25. 10. 2010

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémom

Dukátové buchtičky som mala rada aj ako dieťa  v školskej jedálni, a teraz keď som vyrástla a som veľká sem tam upečiem aj doma cez víkend a celej našej rodinke veľmi chutia.

CESTO:
-70 g masla
- 2 žltky
- soľ
- vanilka
- citrónová kôra
- 20 g droždia
- 4 dl mlieka
- 400 g hrubej múky
- 60 g masla na mastenie
- 30-50 g cukru so škoricou na posypanie

KRÉM
- 6 dl mlieka
- 100 g cukru
- balíček vanikového cukru
-3 žltky
-4 lyžičky hladkej múky alebo škrobovej múčky

CESTO: Rozpustené a vychladnuté maslo vymiešame s cukrom, žĺtkom, citrónovou kôrou, soľou a vanilkou. Potom pridáme vykysnutý kvások a múku. Cesto dobre vypracujeme a necháme 1-2 hodiny kysnúť. Po vykysnutí cesto rozvaľkáme a vykrajujeme malé kolieská. Malý pekáč alebo tortovú fomu dobre vymastíme maslom, poukladáme naň husto vedľa seba buchtičky, pomastíme rozpusteným maslom a posypeme škoricovým cukrom (prípadne aj mletými orechami). Na to dáme ďalšiu vrstvu buchtičiek, pomastíme a posypeme cukrom ako prvú vrstvu. Spravíme toľko poschodí pokiaľ sa nám minie celé cesto. Nakoniec necháme celé znova vykysnúť. Po vykysnutí upečieme do ružova ( 200 st. cca 40-50 minút) a podávame s vanilkovým krémom.
KRÉM: do mlieka rozhabarkujeme žltky, cukor, múku a vanilkový cukor. Ručným šlahačom poriadne vyľlaháme všetko. Nalejem hmotu do hrnca a pri stálom miešaní uvaríme hustý krém. Nakonci som pridala malý kúsok masla aby krém bol pekný lesklý.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára