16. 2. 2012

Bielkový chlebíček


Rada pečiem kysnuté koláče, ale v tých receptoch  sú hlavne žĺtky a bielky mi zostanú.Čo s nimi? Najviac bielkov pozbieram vždy po Vianociach. Mám také umelohmotné malé poháriky (štamperličky), kde vložím jeden bielok, dám do mrazničky zamraziť, potom z pohárika vyklepem. Do jedného sáčku takto postupne nazbieram bielky.

SUROVINY NA BIELKOVÝ CHLEBÍČEK:
  • 1 bielok (cca 30 g) - 6 bielkov (180 g)
  • 25 g práškový cukor - 150 g
  • 25 g hrubá múka - 150 g
  • vanilkový cukor, citrónová kôra
  • 10 g rozpustené maslo - 60 g
  • 30 g sušené, kandizované ovocie - 180 g
  • kypriaci prášok
Pôvodný recept som čítala zo 6 bielkov, ale do mojej formy sa zmestí cesto z 6- až 8 bielkov, čiže množstvo vždy zvolím podľa množstva bielkov.
  1. Ušľaháme tuhý sneh  s lyžičkou cukru, a ostatný cukor po troške zašľaháme do snehu. Pridáme citrónovú kôru a vanilkový cukor.
  2. Zľahka varechou zamiešame rozpustené vychladnuté maslo,
  3. Múku zmiešanú s kypriacim práškom (na hrot noža) a pripravene ovocie.
  4. Cesto dáme do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečime na cca 180 stupňov asi 45-50 minút.
Upečený koláč vyklopíme a posypeme vanilkovým cukrom. DOBRÚ CHUŤ!


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára