29. 2. 2012

Dráždanská štôla

Príprava je náročná na čas, ale výsledok stojí za to... a dlho vydrží.
Kvások
  • 50 g droždia
  • 1 káv. lyžička pr. cukru
  • 1 dl vlažného mlieka
Droždie s 1 lyžičkou práškového cukru a 1 dl vlažného mlieka dáme vykysnúť - cca 20-30 minút.

Drážďanská štôla
Suroviny na cesto:
  • 500 g hladkej múky
  • 1 vanilkový cukor, balíček
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 1/2 káv. lyžičky mletých klinčekov
  • 1/2 káv. lyžičky mletej škorice
  • 1/4 káv. lyžičky  mletého muškátového orechu
  • strúhaná citrónová kôra z 1 pomaranča a z 1 citróna
  • 200 g roztopeného masla (Helia, Hera)
  • štipka soli
  • vlažné mlieko podľa potreby 1-2 dl
Všetky tie suroviny - okrem mlieka postupne pripravíme do misy. Pridáme nakoniec aj vykysnutý kvások, a vymiesime cesto. Cesto musí mať správnu konzistenciu, podľa toho pridáme/ nepridáme ďalšie mlieko. Ja som cesto miesila rukou, tak najlepšie vidím - cítim či cesto je vyhovujúce. Musí byť pekné , lesklé a nemôže sa lepiť na ruku. 
Ak je cesto vymiešané, zakryjeme kuchynskou utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť na cca dvojnásobok objemu - cca 2- 3 hodiny.

Kandizované ovocie
  • 100 g hrozienok  (môžu byť pokropené rumom)
  • 50 g kandizovanej citrónovej kôry
  • 50 g kandizovanej pomarančovej kôry
Vykysnuté cesto som vyklopila z misy na dosku a vyvaľkala som z cesta obdlžník (cca 20-25 cm). Rovnomerne naň rozložíme hrozienka, citrónovú a pomarančovú kôru ( v pôvodnom recepte boli aj na hrubo nasekané mandle - 50 g, ja som vynechala) a dôkladne zamiesime.
Vytvoríme asi 15 x 25 cm obdlžník, v strede takto vyvaľkaného cesta stlačíme silno valček, aby sme mali v strede cesta jamku po dĺžke. Do tejto jamky zahneme cesto z jednej strany. Na oboch koncoch cesta hranou dlane urobíme akýsi hrboľ, aby získal koláč svôj charakteristický tvar.
Koláč položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme  na teplom mieste kysnúť - cca 20-30 minút.
Medzitým zapneme rúru, teplota 180 stupňov. Pečieme koláč cca 50-55 minút.

Na vrch upečeného koláča
  • 75 g roztopeného masla
  • 75 g práškového cukru
Upečený koláč vyberieme z rúry a povrch v niekoľkých vrstvách potrieme rozpusteným maslom a husto posypeme práškovým cukrom.

Drážďanská štôla - rez
DOBRÚ CHUŤ!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára